Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Vice informací
5. 4. 2025   |   svátek má Miroslava
 

Ossobuco po milánsku

Název Množství a jednotka
ossobuco - telecí kližka 4 ks
velká cibule 1 ks
velká mrkev 1 ks
celer 1/4 ks
česnek 5 stroužků
Zobrazit všechny ingredience

Gremolata/gremolada

Název Množství a jednotka
česnek 2 stroužky
petrželka 1 hrst
citronová kůra 1/4 ks
oběd
Porce: 4
Kuchyně: italská
Příprava: 40 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Ossobuco - italsky osso znamená kost, buco díra - "kost s dírou" - je milánská specialita z plátků telecí kližky, přeseknutých přes morkovou kost. Dusí se pomalu se zeleninou, podlité bílým suchým vínem a silným vývarem. Bývá doplněno gremolatou, která ovšem není povinná :-) a v Itálii se ossobuco podává s milánským rizotem.

Původní varianta - ossobuco in bianco - je ochuceno skořicí a dělá se bez rajčat a zeleniny. Nám to ale mnohem více chutná takto.




Postup
Plátky ossobuca zaprášíme moukou a ve velkém kastrolu (nebo přímo v pekáči, ve kterém budeme péct) na olivovém oleji opečeme z obou stran. Plátky masa opékáme tak, aby se všechny dotýkaly dna, nesmí se překrývat (pustily by šťávu, což je v tomto případě nežádoucí), takže zvolíme dostatečně velký kastrol/pekáč, nebo je opečeme podle množství na víckrát.
Než se maso opeče, nakrájíme si zeleninu - mrkev a celer na malé kostičky, cibuli můžeme nakrájet na kolečka, česnek na plátky.
Opečené maso přendáme na talíř, do výpeku přidáme lžíci másla a dozlatova opečeme připravenou zeleninu - nejprve cibuli, mrkev a celer, teprve až zelenina zezlátne, přidáme česnek a 2-3 tenké proužky citronové kůry. Na zeleninu vložíme osmahnuté plátky masa (pokud jsme maso i zeleninu připravovali v hrnci, tak vše přendáme do pekáče, který může do trouby), podlijeme silným hovězím vývarem a suchým bílým vínem tak, aby bylo maso ponořené tak z poloviny, přidáme plechovku rajčat, tymián - pokud nemáme čerstvý, dáme dvě lžičky sušeného, tři bobkové listy, okořeníme pepřem a mírně (zarovnanou lžičku) osolíme.
Zakryjeme poklicí a pomalu při teplotě 150° pečeme za občasného podlití vínem a vývarem asi dvě a půl až tři hodiny. Pokud je potřeba, dosolíme před dopečením.
Podáváme s brambory, bramborovým pyré, rýží nebo polentou.

Pokud chceme, aby bylo ossobuco typicky milánské, celý pokrm posypeme gremolatou - najemno nasekáme 2 stroužky česneku, smícháme s hrstí nasekané hladkolisté petrželky a nastrouhanou kůrou cca ze 1/4 citrónu.

Tip:
Ossobuco můžeme připravit i ve francouzském stylu - na burgundský způsob, příprava je stejná, jen použijeme kvalitní červené vino (Chianti, burgundské) a zeleninu opečeme na dozlatova osmahnuté slanině...
Vyzkoušela jsem obě dvě varianty a obě jsou - no famózní.

Poznámka:
Ossobuco jsou dost velké a silné plátky masa, nám obvykle stačí pro 4 lidi dva kusy, tak záleží na tom, jak velcí jste jedlíci :-). V ingrediencích je uvedeno 4 ks na 4 porce.


Další fotografie
 


RECEPTY

Pomazánka z lilku

Postup: Lilek nakrájíme na centimetrová kolečka, rozložíme na talíř, osolíme z obou... zobrazit recept

RECEPTY

České buchty

Postup: Trošku mléka (asi čtvrt hrnku) ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

RECEPTY

Gulášová polévka z mletého masa

Postup: Cibuli a špek nakrájíme nadrobno, na 1 lžíci sádla osmahneme a zasypeme sladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní smažený sýr

Postup: Centimetrové plátky sýra, sýr zvolíme, jaký máme rádi, posypeme grilovacím... zobrazit recept

RECEPTY

Ruské pirohy

Postup: Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla vypracujeme na vále vláčné těsto. Je... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Bouzov

Hotel se nachází na náměstí malebného městečka Bouzov, přímo pod pohádkovým...